Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

14/2007

Archiv

Před pár hodinami jsem se vrátil ze zájezdu do Švýcarska. Zřejmě jste to poznali, neboť i-noviny posledních několik dnů chřadly - v Lípě tentokrát nebyl nikdo, kdo by mě v editaci zastoupil. O to více si (snad) můžete počíst od nedělního rána.


Švýcarsko


Ke Švýcarsku aspoň nějaké dojmy. Byl jsem tam poprvé a byl to pro mě kulturní šok. Přicestoval jsem totiž ze země, v níž tradice již takřka nic neznamená, v níž kulturní hodnoty byly pošlapávány nácky a komunisty a z níž bylo postupně vyhnáno několik milionů obyvatel - Čechů, Židů, Němců.


Ve Švýcarsku se mluví trochu jinak snad v každém údolí, přesto v každé druhé zahradě visí stejná vlajka s bílým křížem. Políčka jsou obdělaná do posledního metru, krajina je sice hospodářsky využívaná, nikoliv znásilněná, na černou skládku prakticky nelze narazit. Záchody jsou na každém kroku, zdarma a neustále čištěné. Kouří se takřka všude, přesto je problém najít na zemi vajgl. Celkově má návštěvník této země pocit, že všem jejím obyvatelům jde o dobrou pověst, o čistotu kolem sebe. V tom je ten obrovský kontrast.


Už také u nás máme skoro všichni dobře vypadající auta, mobil, MP3 přehrávač, ale čisto se snažíme mít jen za dveřmi svého bytu. Výši životní úrovně hledáme prostě někde jinde. A naši představitelé nás v tom navíc podporují - místo aby se kladl důraz na rozvoj malých rodinných firem, obchůdků, obehnali jsme si město hradbou super a hypermarketů prodávajících náhražky snad úplně všeho.


Ne, tak na politickou strunku tolik brnkat nechci. Jestli vás zajímají mé fotky, naleznete je zde.




Z Nového Boru


Ve středu mi do pošty nepovšimnutě přibyly dva materiály týkající se situace v Boru. Prvním je prohlášení vyloučeného člena ODS Aleše Lupuljeva.


Vzhledem k tomu, že se v MS ODS objevují spekulace o motivech, které mě vedly k hlasování pro odvolání ing. Radka Nastiče, zaujímám následující stanovisko: Mým jediným důvode byla ztráta důvěry v ing. Radka Nastiče, hlasoval jsem dle svého svědomí a s plnou zodpovědností vůči voličům ODS. Jsem jsi vědom, že jsem tímto hlasováním porušil usnesení místního sněmu MS ODS. Své stanovisko jsem však předem oznámil jak koaličním partnerům, tak i předsedovi OS ODS. byl jsem vždy aktivním členem respektujícím usnesení, respektování tohoto by však bylo v zásadním rozporu s mým chápáním politiky a služby občanům.


A vzhledem k tomu, že právě voličům, občanům se zodpovídáme za své chování a ze svého konání, a já cítím velkou zodpovědnost vůči voličům ODS, prohlašuji, že pokud bude ing. R. Nastič soudem zproštěn viny, vzdám se bezprostředně mandátu a odstoupím ze ZM Nový Bor.


V Novém Boru dne 4. dubna 2007


Mgr. Aleš Lupuljev


Následující den nabídl naší redakci vyjádření zastupitel Nového Boru Milan Přívratský:


Vážený pane Lupuljeve,


při hlasování o odvolání novoborského starosty stála proti sobě dvě stanoviska: Stanovisko v duchu evropské politické kultury a odpovědnosti proti tomu druhému. Každý má na svůj názor právo a každý zastupitel sliboval, že bude svou funkci vykonávat v souladu se svým svědomím (svědomitě). Svůj slib jste nepochybně v tomto případě dodržel. V poslední době jsem četl mnoho, vesměs anonymních, výpadů proti Vaší osobě; některé z nich si nezadají s výpady českých fašistů z přelomu let 1938/39 proti jejich tehdejším oponentům. Chápu tedy Vaši ochotu vzdát se, za určitých okolností, mandátu zastupitele. Osobně se ale domnívám, že k tomuto kroku neexistuje žádný morální důvod. Představitelé druhé názorové skupiny hlasovali patrně rovněž v souladu se svým svědomím a já nepředpokládám, že budou, v případě uznání viny pana starosty, hromadně skládat mandáty.


Dovolte, abych na závěr citoval Knihu přísloví "Zkalený pramen a zkažená studánka je spravedlivý kolísající před svévolníkem."


S úctou Milan Přívratský


Na Králíka


Příští sobotu proběhne na hradě další setkání v Klubu U bílého králíka. Nepokrytě si myslím, že čtení z deníku M.B. bude něco originálního, přestože autor deníků doposud neví, které texty ve svém scénáři Ivana Honsnejmanová použila.


V následujícím týdnu i-noviny ještě vydají rozhovor s M.B. jako poslední pr článek před akcí, kterou doprovodí výtvarná instalace a vystoupení skupiny Papír sklo plasty. Navíc jsou v zásobě i další překvapení.


Na téma deníku je i dnešní anketa pod reklamami.


Fota


Na závěr dvě fotografie z archivu Milady Herákové. Na první jsou nevratné láhve z Mimoně, na druhé cedule, která přežila režimy.