Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

13/2007

Archiv

Zasedání zastupitelů se neúčastnili hejtman Skokan a dva opoziční zastupitelé - Máška a Kubát. Nicméně oslabení opozice nebylo při významných hlasováních zase až tolik znát.


Hned na úvod navrhl zastupitel Štrumfa stáhnout z programu jednání potvrzení smlouvy s Real Investem CL (Tomislav Procházka) o odprodeji tolik diskutovaných pozemků na Špičáku. Jaromír Štrumfa byl vůbec hvězdou celé schůze. Několikrát emotivně vystoupil i v diskusi o rozpočtové změně, která měla zajistit padesát milionů pro pokračování stavby divadla.


Po schválení programu vystoupila občanka Šumová, která si postěžovala, že město stále vyzývá Českolipany k diskusi, ale jejich názory stejně nebere v potaz. Ve svém projevu zmínila výstavbu Kauflandu, Lidlu, tenisové haly, spojení KD Crystal s divadlem, ceny v bazénu na Severu, park, cyklostezku Písečná, koupaliště Dubice. "Děláte si z lidí akorát blázny!" řekla na závěr.


 Spatra odpovídala zejména starostka Moudrá. Obhajovala park - jako argument použila, že letos se na jeho obnovu vydají dva miliony korun. Taky připomněla nedávno proběhlou diskusi, které se paní Šumová nezúčastnila.


Velkou změnou na zasedání byla snaha místostarosty Stejskala o angažování se. V několika minulých hodnocení jsem ho kritizoval za neuvěřitelnou pasivitu, tentokrát ho určitě ocením. Nicméně nezačal právě šťastně. "Paní Šumová je asi velká odbornice na investice," neodpustil si ironii ve své první větě.


Velká diskuse vznikla u rozpočtových změn, zejména té, která se týkala divadla. Překvapil Miroslav Hudec, když snad poprvé veřejně přiznal, že by se mělo uvažovat o změně lokality pro nové divadlo. Přesvědčila ho zejména petice občanů z Havlíčkovy ulice. V diskusi se pak vystřídala asi polovina zastupitelů. Mimo jiné:


Štrumfa: "To je skandál, hlasovat najednou o dvou tisících i padesáti milionech. Město se řítí do dluhové pasti!"


Lukášková: "Podle kterého usnesení se vlastně divadlo staví? Z čeho se bude financovat provoz?"


Riedl: "Neutáhneme provoz divadla."


Záruba: "Podle mě se to ufinancovat dá."


Zejdová: "Není to ufinancovatelné, pokud rozjedeme Sportareál a navíc se začnou splácet domy na Ladech."


Tejnora: "Taky nejsem přesvědčen, ale doba diskusí už pominula. Co s tím prostorem, necháme ho tak dalších dvacet let?"


Štrumfa: "Naši potomci nás budou proklínat."


Jestli jsem stihl hlasování zaznamenat správně, tak pro byla jednotně celá ODS, dále Vlček, Záruba a Bubeník. Uvidíme, která skupina se v budoucnu ukáže jako odborník na investice.


Asi nejvíce se mezi čtenáři diskutuje o změně postoje k divadlu v případě zastupitelů za SOS. Na toto téma jsem si dovolil malou anketku pod reklamami.


V bodě pět se schvalovalo usnesení týkající se městské dopravy. Úředníci si za nemalé peníze nechali zjistit, že ... cituji ... stávající systém organizování MAD v České Lípě zdaleka neodpovídá současným potřebám obyvatel města ani současným obecným trendům v MAD. Za účelem nápravy tohoto stavu navrhl zpracovatel čtyři varianty možných řešení nového systému MAD v České Lípě.


S přihlédnutím k finančním možnostem a potřebám města doporučuje Městský úřad Česká Lípa, odbor dopravy, k realizaci navrženou variantu (c). Na nový systém není možné přejít ihned, protože jeho spuštění vyžaduje poměrné náročnou přípravu jak ze strany města, tak ze strany dopravce. Jako reálné se jeví zahájit provozování nového systému od 1.1.2008.


Před spuštěním nového systému MAD je také nezbytné, uzavřít odpovídající smluvní dokumenty s dopravcem. Současnému dopravci společnosti VETT, a.s., byl optimalizační projekt předložen k vyjádření, k čemuž se vyjádřil dopisem ze dne 16.3.2007. Dne 16.3.2007 byla provedena společně se zástupcem Policie ČR a technického odboru prohlídka míst, kde se plánují nové zastávky, a bylo odsouhlaseno konkrétní místo, kde zastávka vznikne a co je potřeba zajistit k jejímu vybudování. Vzhledem k pozici města Česká Lípa, které MAD z podstatné části financuje ze svých zdrojů, je nepochybně jeho výlučným právem, aby jednostranně vymezilo své budoucí záměry vůči dopravci, aniž by si předem zajistilo jeho bezvýhradný souhlas.


Každopádně už před hlasováním vystoupila ředitelka společnosti Vett paní Homolková, aby velmi důrazně varovala zastupitele, že jsou ochotni jednat, nikoliv ale pod nátlakem, který město vytváří. Přivedla s sebou i přísně se tvářícího právníka. I město si pozvalo právníka, ten ale tak přísně nepůsobil. Tvrdil však pravý opak - v podstatě to, že smlouva mezi městem a Homolkovic vlastně ani není platná.


Pro běžného občana z toho právního guláše vyplývá, že lépe nebude a navíc to bude stát peníze za případné soudy, právníky, další studie...


Všechny (no všechny asi ne) překvapilo, že na programu jednání je opět návrh na prodej starého sadu na sídlišti Sever firmě Esentier (obkladačky). V návrhu se od minule nic nezměnilo - naštěstí ani na rozhodnutí zastupitelů, takže na Severu na rozdíl od Špičáku pár stromů zůstane.


Bodem čtrnáct bylo schválení smlouvy s firmou Real Invest CR. Opět pár citací na dokreslení diskuse:


Bubeník: "Překvapuje mě rychlost, s jakou to jednotlivé odbory dokázaly vyřídit. Zejména ten dopravy.


Lukášková: "Minule jsme si schválili projekt Zdravé město a takto si představujeme jeho realizaci."


Zabojoval Miroslav Hudec, když dal jiný návrh usnesení - aby se v daném místě raději postavily podzemní garáže. I na mě působil značně naivně. V Lípě to zatím rozhodně nepůjde. Pro podepsaní smlouvy nakonec hlasovali členové ODS, KSČM, Popelka a Záruba.


Aspoň pár jarnějších zpráviček na konec. Včera jsem letos poprvé vyrazil na kolo. Vzal jsem to přes Svojsíkovu stezku do Sosnové. Tomu, kdo má rád adrenalin,  doporučuji. U domu pro neplatiče se válejí stovky střepů, smrdí tam odpadky a navíc na mě zpoza plotu, kde zrovna probíhal nějaký každodenní mejdan, vyběhl pes nenávidějící šťouravé cyklisty.


„Pravidelné“ botanické okénko tentokrát přenechám Miroslavu Hudcovi, který mi zaslal fotografie z Holého vrchu.