Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

11/2007

Archiv

Botanické okénko


Jako každý rok upozorňuji milovníky krásy, že už všechno kvete. Fotografie šafránů z Farské louky na Slunečné jsou od pana Hudce, bledule z Pekla jsou vlastní úterní tvorba. Dalšího komentáře asi není třeba.







Atletické okénko


Další výlety tohoto týdne byly spíše atletické. Minulou neděli jsem se za slunečného počasí zúčastnil běhů ve Cvikově - teda jako otec. Přestože jsem kdysi atletil, po letech lenošení nemám odvahu postavit se na start ani s mílaři. Dnes při běhu sídlištěm v Novém Boru říkal hlasatel Petr Randus i ročníky narození nejstarších běžců - 1945, 1939 - ve svižném tempu si dali deset kilometrů.


Závodů českolipské běžecké ligy bude celkem šestnáct a já bych chtěl jen pochválit všechny ty pořadatele od Cvikova po Prysk. Opět připravím malý fotožurnál a snad i Míla Sviták pošle článek. Tyto příspěvky sice nejsou tak čtené, jako by byly historky Radka Nastiče z vazby, nicméně věřím, že aktivní i pasivní účastníky vždy potěší. A třeba strhnou i některé další.




Punkové okénko


Ve čtvrtek jsem zašel na koncert Tří sester. Kolem Crystalu beznadějně plné parkoviště, desítky policistů, oblaka dýmu z trávy ... uvnitř narváno, tipnul bych si více než sedm set posluchačů.


Dorazil jsem v okamžiku, kdy program rozjížděla předkapela Doktor P.P. Na předskokany měli slušný zvuk, o to větší šok mě čekal později, když jsem Fanánkovi nerozuměl ani slovo. Naštěstí hrály Tři sestry překvapivě hodně starších skladeb, takže jsem si mohl texty aspoň domýšlet. Ke své smůle jsem zjistil, že tahle hudba mě bavila před nějakými patnácti, sedmnácti lety, nyní mi už mnoho neříká. Asi bych se musel napít, abych se rozjel. A to byl další problém - na sále došlo pivo snad během půl hodiny, čekání ve frontě na baru znamenalo půlku koncertu prožít za rohem. Sice se objevily i lahváče, ale ty mi přišly v kotli pogujících pseudopankáčů jako riziko.


Když to shrnu: pro některé určitě parádní mejdan, možná nejlepší, jaký se v Lípě za poslední roky odehrál, pro jiné spíše vopruz.





Žebříček


Potřebuji dnes dát dohromady daňové přiznání, tak jsem uvažoval o tom, co mě v poslední době tak nějak celospolečensky naštvalo. Nebudu teda psát o výkonech synů ve škole.


1. Daně. Od té doby, co mi je nedělají v práci, připadám si čím dál tím více trestán za to, že pracuji. Nemám dvě povolání kvůli tomu, abych se snobsky povyšoval. Chci jen svým dětem a celé rodině zajistit nadstandard poznání. Několikrát ročně vyrážíme na vandry po okolních státech, šetřím dětem na studia (v lepším případě aspoň rok v zahraničí), posílám je do ZUŠky, platím jim kroužky ... a stát mi to neustále kazí. Odvedl jsem slušnou částku státu za svou první práci a teď musím ještě za tu druhou. Při tom jsem každý večer nucen sledovat, jak jistá část obyvatel se o své potomstvo vůbec nestará a ono se ještě v deset hodin potuluje bezcílně sídlištěm. Tak to mě fakt štve.


2. Přídavky na děti - o sedm stovek jsem překročil ten správný násobek minima, takže jsem definitivně přišel o poslední sociální dávku. Jasně, mohl bych si říct: buď rád, teď jsi konečně ta střední třída, ale nějak mi to nejde. Znovu tuto skutečnost cítím jako trest za to, že se snažím přiznat i své příjmy z knížek a jiného psaní. A samozřejmě i já znám lidi, kteří dostávají od zaměstnavatelů peníze bokem a pro sociálku si chodí normálně dál.


K sociálním dávkám je pod článkem malá anketa.


3. Nové maturity. Postupně jsme nyní vyškolováni, abychom si s novými maturitami poradili. Zatím jsem trochu paf z toho, jak diletantsky vše vypadá. Obzvlášť jazykářům nezávidím - oprava strukturovaných písemek vypadá nad jakékoliv fyzické možnosti sebevíc trénovaného učitele.


4. Krádeže kovů. Snad není den, aby se v četce neobjevila zpráva, jak někdo ukradl kanál, okap či měděné dráty. Před chvílí vyprošťovali hasiči ženu, která spadla do kanálu, z něhož někdo odcizil mříž. To není možné tuhle mafii, která nahradila sběrné suroviny, trochu skřípnout?


5. Městská policie. Stále nejsou vidět na sídlištích. V týdnu mě nadzdvihli, když kvůli odtahu blokovali ulici v centru. Já myslel, že odtahují, aby provozu ulehčili, a oni ne, oni jsou tu přesně z opačného důvodu. No, fajn. Hlavně, že Nově mohli předat video naháčů řádících po půlnoci na pěší zóně.